lauantai 31. joulukuuta 2011

Dreamland

Tämä tunikamalli on houkutellut jo jonkin aikaa, mutta koska pienin koko oli 98, kaava vaati aika paljon muokkaamista. Ja se kaavojen säätäminen ei ole mitään lempparipuuhaani... Mutta eilen sain itseni tekemään sen, ja muokkaamistahan tosiaan riitti. Malli itsessäänkin on jo leveän ja lyhyen mallinen. Eli kauttaaltaan piirsin noin kaksi kokoa pienemmäksi, paitsi hihan pituuden otin tuosta 98-koosta ja helman pituuden 104-koosta, hihan piirsin lähes suorana kyynärpäästä alaspäin. Ohjeessa ommellaan pääntielle ja hihansuihin framilon-jostonauha, mutta sekään homma ei innostanut, joten vedin kanttaukset suoraan resorilla, reilusti pienemmällä toki kuin normaalisti. Ja hyvin onnistui mielestäni näinkin. Halkioon tulevan lankasilmun tein tällä ohjeella.



Kangas: pallotrikoo vaihtareita Unikuun terapiahuoneelta
Kaava: Dreamland-tunika, reilusti muokattuna, Ottobre 4/2011
Koko: 92

Vähän tästä tulee sellainen yöpaitafiilis, johtuuko sitten tuosta kuosista vai mistä, mutta päivällä tätä tullaan meillä kuitenkin käyttämään ja tyytyväinen olen lopputulokseen. Harmi kun en saanut yhtään julkaisukelpoista sovituskuvaa kaikista yrityksistä huolimatta, sopiva ja kivan mallinen on!

torstai 29. joulukuuta 2011

Kirahveja

Tämä kirahvikangas on jo jonkin aikaa odotellut kaapissa kun en oikein ole osannut päättää mitä teen ja kummalle lapselle. No nyt tein molemmille, paita isommalle ja tunikamittaisena pienemmälle.


Yleensä olen tykännyt tehdä eriväriset hihat raglanhihoina, mutta tällä kertaa nyt näin tavallisina.


Kangas: Kirahvijersey Royal-tuotteelta, ruskea interlock Kangastukusta
Kaava: Muokattu jostain vanhasta SK-lehden peruspaitakaavasta.
Koko: 116cm
Kirahvit takaa:


Sovituskuvat olivat taas vähän sitäsuntätä...:



Kangas: Kirahvijersey ja keltainen resori Royal-tuotteelta
Kaava: Papana -raglanpaidasta pidennetty, Ottobre  4/2010
Koko: 86/92

Tällainen helmaresorillinen on muuten hirmu kätevä talvipukemisessa, ei jää helmat myttyyn haalarin alle eikä selkä paljaaksi. Helman voisi tehdä leveämpänäkin, pussittaisi sitten enemmän.

Suutarin lapsilla...

...ei ole kenkiä ja minulla ei ollut villasukkia! Tästä syyttäminen kai syksyllä tekemääni kaappien suursiivousta, jolloin paljon tavaraa ja vaatetta lähti kirpparille/roskiin. Kaikki villasukkani olivat varmaan jo niin huonossa kunnossa, että olin siivonnut ne pois. Vain tossumallisia, mitä olen lahjaksi saanut, oli jäljellä.
Piti siis joulun pyhien neulottavaksi löytää hyvä sukkamalli ja sopivasti törmäsin tähän Napit puuttuu. -blogissa.



Lanka: CascadeYarns Heritage 150, väri luumu
Kulutus: 91g
Puikot: 3mm
Koko: 39

Tykkään!

lauantai 24. joulukuuta 2011

Pukinkonttiin osa 3

Bambuisia tiskirättejä on meillä koekäytetty syksyn ajan ja voisi sanoa, että olen aivan hurahtanut näihin! Näitä lähti läjä joululahjoiksi.


Kankaat Myllymuksuilta, vaalea bambuinterlock, kuosibambu pinkki pallo, toisella puolella kaikissa räteissä bambujoustofrotee (pinkki ja luonnonvalkoinen). Tuo joustis on muuten todella hyvä näihin, kun on vähän karheampi, sillä saa hinkattua kaurapuurotkin paremmin pöydästä irti.
Osa vaaleista lasten kangastusseilla taiteilemia. Ja on muuten testattu nekin, värit haalistuu kyllä useammassa (60 asteen) pesussa, mutta kuitenkin jollain lailla pysyy.

Äitini saa bamburättien lisäksi tällaisen pussukan:


Käytin tähän erityisen jämäkkää tukikangasta, minkä ostin joskus Eurokankaasta pipon lippaa varten. Tällä voisi tehdä trikoisiakin pussukoita, sen verta jämäkkää on.
Sisällä tasku:


Kangas: Päällinen ja tasku Amy Butleria Fabriinasta, vuori vaal.punaista lakanakangasta
Kaava ja ohje: Hipun pussukkaohjetta muokaten hieman
Koko: noin 18x13cm

Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä, miehelleni ompelema t-paita, joka on mallia perusperus.
Kaavasta sen verran, että siinä oli kaareva tuo hihansuu, joka ei ehkä ole raidalliseen kankaaseen paras vaihtoehto, se saa hihansuun näyttämään vinoon ommellulta.


Kangas: JNY:n raitajerseytä, Ikasyrin salaisesta paketista
Kaava: Miehen aluspaita, SK 2/2007
Koko: XL

Pukinkonttiin osa 2


Tällaiset sukat kokoa 42 lähtevät joululahjaksi. Saaja on mies, joten mitään perinteisiä palmikoita tai pitsineuleita ei voinut ajatella, mutta jotain jujua kuitenkin halusin sukkiin. Tämä Merenkulkija-malli pääsi siis puikoille pienin muokkauksin; vartta kaventelin vähän nilkkaa kohti ja silmukkamäärät piti tietenkin laittaa uusiksi kun lanka oli ohuempi kuin mallin 7 veljestä.

Lanka olikin minulle uutta, mukavaa neulottavaa, pehmoista, kestävyydestä saadaan tietoa kunhan sukat pääsevät käyttöön.


Malli: Merenkulkija, Ulla 03/11
Lanka: Cascade Heritage 150
Kulutus: 105g
Puikot: 3mm

Ja sitten, virkkasin lapaset. Ensimmäistä kertaa. Kokeillen ja purkaen.
Nämä menevät pukinkonttiin veljelleni.
Mitään paksumpaa sopivan väristä villalankaa ei varastostani löytynyt, joten virkkasin ihanan pehmoisesta Babymerinosta kaksinkertaisena.
 
Ohjetta itselleni muistiin: Aloitus 40 kjs, varren koristeraita piilosilmukoita takareunasta, muuten piilosilmukoita etureunasta virkaten. Peukalon reikä 8 s leveä-> peukalo 18s. Kärkikavennus kummastakin reunasta 2s yhteen siten että kavennusten väliin jää 1s. Tärkeää on, että käsiala pysyy riittävän löysänä, jotta virkkaus sujuu!
Tuo kerroksen vaihtuminen on mulle edelleen mysteeri miten se pitäisi toteuttaa tällaisessa piilosilmukoin virkatussa?
Pipoa en alkanut virkkaamaan, vaan sen neuloin, sama lanka. Ihan peruspipo.


Lanka: Drops BabyMerino (turkoosi ja musta) kaksinkertaisena
Kulutus: lapaset 94g, pipo 62g
Puikot: lapaset virkkuukoukku 5mm, pipo puikot 3,5mm


Pukinkonttiin osa 1


Kummipoikamme tykkää kaivinkoneista ja traktoreista, joten tämän JNY:n työkonekankaan nähtyäni tiesin heti mitä hän saa joululahjaksi.
Harmitti kun tuo kuvio on painettu kankaalle vinoon. Hetken kävi jo mielessä leikkaanko kuvion mukaan, mutta onneksi en kuitenkaan sitä tehnyt vaan ihan kiltisti lankasuoraan leikkelin, ettei ala kiertämään saumat. Lisäksi tähän kankaaseen oli sattunut muitakin virheitä, pitempiä viivoja ja pienempiä nyppyjä oli ympäri kangasta niin, että sain juuri tehtyä tämän 86/92 -kokoisen paidan metrin (!) palasta täysleveää kangasta. No, saa oma poika sitten tuosta pikkuviallisesta osasta paidan.



Hoikka poika kun on kyseessä, otin puseron leveyden pienemmästä koosta pienin saumanvaroin ja helman sekä hihojen pituuden isommasta koosta.  





Housuihin olen laittanut vähän kapeamman resorin lahkeensuuhun, kun tykkään että ne lahkeet pysyvät siellä missä pitää eivätkä valu kantapään alle. Omillekin lapsille teen samalla mallilla, pitkät resorit lahkeisiin, saa käyttöikää housuille kun menee ensin käännettynä ja vähän reilu pituuskaan ei haittaa jos lahkeessa on tarpeeksi napakka resori.





Kangas: Työkonetrikoo JNY:ltä, ruskea velour Myllymuksuilta
Kaava: Papana -raglanpaita, Ottobre 4/2010; Saimi-svetarihousut, Ottobre 1/2009
Koko: Paita 86/92cm, housut 92cm

Ja samaan osoitteeseen isosiskolle lähtee paketti nuken vaatteita. Osa näistä (kokeiluversiot) jäi meille ja osa menee lahjaksi.

Kaavat: Liivimekot ja paidat SK 11-12/2003, kestovaipat SK 4/2007, pikkuhousut ja housut Ompelemme nukelle -kirjasta.

Vaippoja piti tehdä aika monta versiota (nepeillä ja tarroilla, kuminauhoilla ja ilman, trikoosta ja flanellista), ennen kuin se hyvä löytyi, ja ihme kyllä, parhaaksi osoittautui venymätön kangas ilman kuminauhoja. Se istui nukelle parhaiten ja on helpoin pukea sille päälle.
Mukavasti näihin saa hyötykäytettyä pienetkin tilkut.
Tämä farkkuliivari on mun suosikki:

Sydän on vaan tikattu suoralla kiinni, reunat rispaantuu pesussa mukavasti. Helmaan käytin yhtä lukuisista koristeompeleista, joita koneestani löytyy, näitä pitäisi käyttää enemmänkin! Kiinnityksenä kam-nepit.

torstai 22. joulukuuta 2011

Jouluksi kotiin

Meillä on olohuoneessa pieni nurkkapöytä, jonka minun keskeneräiset projektit tuppaavat valtaamaan aina välillä. Nyt joulua laitellessa piti yrittää saada nurkkaa siistimmäksi ja päätin lopetella tämän ison, tai paremmin sanottuna tilaa vievän, työn. Ja olisihan se kiva saada uusi matto lattiaan jouluksi.
Tämä vessaan tuleva matto oli aika kauan vähän vaiheessa, tein kerroksen silloin ja toisen tällöin, sillä tämä on varsinainen niskanjumittaja!


Mieleni muuttui mallista virkatessani ja vaikka aluksi mielessäni oli yksinkertainen matto ilman mitään hörselöitä, päätin kuitenkin nuo pallerot laittaa reunaan, on se paljon viimeistellymmän näköinen näin. Myös värin suhteen muutin mieleni, alunperin ajatus oli laittaa ruskeaa reunaan, mutta se oli jotenkin tökerön näköinen. Eli parempi näin; tosin nyt minulla on ruskeaa ontelokudetta kilon verran tuhottavana ja korejakaan ei enää meille enempää tarvita :-) Joten täytyy alkaa miettimään mitä siitä tekisi.
Alkuperäisessä mallissa on kohoraitoja, mutta niitä en halunnut, kun minusta kaikki nystyrät matoissa on ikäviä jalalle. Tein tarkoituksella vähän reilumman kokoisen, kun kuulemma kutistuu pesussa.






Lanka: Kauhavan kangasaitan ontelokude, luonnonvalkoinen
Kulutus: 1850g
Virkkuukoukku: 10mm
Koko: noin 75x90cm

Ja nyt toivottelen iloista joulua ja palaan sitten kun kaikilla on joulupukki käynyt, paljastamaan joululahjat. Jos siis vielä ilmestyn tänne käsitöineni ennen joulua, saa potkaista :-)


P.S. Meidän piparitalo on tänä vuonna tällainen perustönö. Viime vuonna poikani kävi joulun alla päivä paloasemalla -tapahtumassa ja tuli sieltä kotiin piparipaloauto -ohjeen kera: tällainen pitäisi saada. Ja sehän tehtiin. Pelkään jo valmiiksi sitä joulua, kun jompikumpi lapsista alkaa vaatimaan piparista muumitaloa...

maanantai 19. joulukuuta 2011

Värikästä

Joululahjat on valmiina (ja paljastetaan tietenkin vasta joulun jälkeen) ja teki mieli ommella jotain itselle.
Otin kaksi mieluisaa puseroa/tunikaa joista piirsin kaavan, toisesta ylä- ja toisesta alaosan ja hurautin tällaisen hihattoman tunikan vai miksi tätä sanoisi. Ihan sopiva ja kivan mallinen tuli. Mitään näin värikästä ei taida vaatekaapistani vielä löytyäkään, joten vähän vielä totuttelen tähän... Väreistä kyllä tykkään ja niitä käytän, mutta enemmän lasten vaatteissa tähän asti.
Kangas: Ruiskukka-joustis Metsolasta, keltainen resori Royal-tuotteelta 
Kaava: oma

lauantai 17. joulukuuta 2011

Ystävälle

Ystäväni kolmekymppisiä juhlitaan tänään. Lahjaksi neuloin Shetland Triangle -huivin.


Tämä huivimalli on yksi suosikeistani, tätä on mukava neuloa. Mallikerta on helposti muistettava ja neule helposti luettavaa, näkee heti missä olikaan menossa. Tämä oli toinen neulomani Shetland Triangle, se kolmas jää sitten jo toivottavasti itselleni :-)


Malli: Shetland Triangle by Evelyn A. Clark ,Wrap Style -kirjasta
Lanka: Novita Rose Mohair
Kulutus: 105g
Puikot: 6mm

Paljon onnea kolomekymppiselle ja toivottavasti lahja on mieluinen!

perjantai 16. joulukuuta 2011

Pieniä tonttuja

Tonttuprojekti saatettu päätökseen!
Tyttömme kummitäti pyysi lapsiamme ja heidän serkkujaan tonttuilemaan jouluiseen lehtijuttuun. Viikko ennen h-hetkeä minulle tuli puvustuspyyntö, aika tiukalla aikataululla pitäisi saada viisi (!) tonttupukua kasaan. Tai viikko sinänsähän on pitkä aika, mutta kun olin laskenut tekeväni aika paljon muutakin :-)

Mutta tuumasta toimeen, kaavojahan ei tietenkään löytynyt mitään sinne päinkään käyttökelpoisia, joten ne piirsin itse. Materiaaleiksi hain Jyskistä halpoja fleecepeittoja. Fleecehän on oivallinen materiaali tällaisiin pikasurautuksiin, kun se ei purkaannu reunoista eikä siis vaadi huolittelua. Fleecen lämpökin oli vain plussaa, koska kuvaukset olivat ulkona.
Kaikki valkoiset reunat (kaulus, nappilista, helma, hihansuut) kaksinkerroin taitettua fleeceä, eli kaikki päärmeet ja kanttaukset jätin tarkoituksella pois, mahdollisimman helppotekoinen! Edessä Kam-nepit kiinnityksenä. Jämäpalat leikkelin kaulaliinoiksi.


Yhden päivän aikana (lue: lasten päiväuni- ja yöuniaikaan) sain kaavat piirrettyä ja yhden takin valmiiksi ja totesin, etten voi käyttää viittä päivää (yötä) takkien tekoon, joten otin saumurin kainaloon ja lähdin äitini luo tekemään. Äitini leikatessa kankaita ja silitellessä tukikankaita minä ompelin ja saimme näin yhden päivän aikana loput takit kasaan. Kiitos äiti avusta!
Paljon olisi vielä ollut ideoita, mutta aikataulusyistä tyydyin nyt näin yksinkertaistettuihin takkeihin.

Omille lapsille tein tonttupipot kun kangaskaapista sattui löytymään joulunpunaista velouria palanen. Idea tuli täältä Maitotyttö-blogista.

Kangas: Punainen velour Huvikankaasta, vuori ruskeaa interlockia kangastukusta, narut Jyskin fleecepeitosta, tupsut Novita Miami -lankaa
Kaava: pitemmän mallinen lörppäpipo (itse piirretty)

Tytöltä ei löytynyt mitään asuun sopivia housuja, joten tein paksummat, mustat perushousut. Nämä "kauppahousut" olivat muutenkin suunnitelmissani tehdä, tämä projekti vain vauhditti suunnitelmiani. Kaavaa yksinkertaistin niin että etulahje tulee yhdestä osasta ja takataskut jätin pois.
 
Kangas: Musta ulkoilukangas Eurokankaasta, omenanvihreä fleece Kangastukusta, välissä oleva vanu Eurokankaasta
Kaava: Ever Grey -housut (muokattuna), Ottobre 4/2011
Koko: 86/92cm



Kuvauspäivä oli lapsille elämys, he pääsivät rekiajelulle (Tervamäen perinnetila) ja kuusen hakuun ja vähän hypistelemään joulupakettejakin jo.







Pienimmäinen oli väsyksissä ja halusi olla vain äitin tai isin sylissä, mutta muut lapset olivat innoissaan!

Lisää kuvia sekä video löytyy Kalevan sivuilta.
























torstai 8. joulukuuta 2011

Ensimmäinen joululahjani...

...saapui tänään. Tosin ihan itse itselleni ostama, mutta tunne on kuin lapsena jouluaattona :-)



Nimittäin Ikasyrin salainen paketti tuli. Homman nimihän on se, että ostat 50 €:lla 2 kg kangasta tietämättä mitä tulee. Ja tuli trikoota, velouria ja joustista, ykkös- ja kakkoslaatua (tosin vain pienesti, pupukankaassa), yhteensä noin 5,7 metriä!
1v -neitimme osoitti ensimmäistä kertaa kiinnostusta äidin harrastusta kohtaan omimalla tuon vaaleanpunaisen pandan, ei sitten millään olisi antanut pois, täytyy siis siitä jotain hänelle surauttaa.

Nämä paketit tulivat muuten myyntiin 2.12.2011 klo 7.00, olin koneella ehkä 7.01 ja ehdin saada omani, 10 minuuttia myöhemmin tulleet eivät kuulemma enää saaneet.

Nyt vaan pitäisi taas keksiä jostain paikka näille, kangaskaappi pursuilee jo. Ja kangashamsterin lisäksi tunnustan olevani myös lankahamsteri, joten näille minun harrastusvehkeille saisi olla kohta jo oma huone. Tosin, olen nyt yrittänyt pienentää varastoja ja varsinkin lankojen kohdalla olen hyvin onnistunutkin, lähes kaikki syksyn neulomukset on tehty varastoista löytyvistä langoista. 

maanantai 5. joulukuuta 2011

Valokranssi


Näitä paperinarukransseja tein viime joulunakin, itselle ja muille. Nyt taas yksi ihan itselle. Paperinarun neulominen ei ole mikään suuri nautinto, mutta sen kestää kun tietää lopputuloksen olevan mieluinen, ja nopeasti valmistuu. Mä vaan niin tykkään näistä!


Nyt paperilankana valko-hopea ja kaverina pörröinen Softy. Valot on pattereilla toimivat led-valot, patterikotelon voi kätevästi sujauttaa kranssin sisään kun jättää vähän aukkoa.
Tässä vielä ilman valoja:


Malli: löytyy esim. täältä
Lanka: Lappajärven Värjäämön hopea-valkoinen ohut paperilanka sekä valkoinen Novita Softy
Puikot: 12mm

Lopuksi pieni vilkaisu projektiin, jonka parissa viikonloppu meni, loppusilausta vaille valmiina. Nämä pääsevät käyttöön ensi viikonloppuna, jonka jälkeen kerron tarkemmin.